Lastnosti na katere je moro biti pozoren pri izbiri klimatskih naprav se začnejo pri kakovosti.

 

 

Manj kakovostne klimatske naprave so tiste, za imena katerih še nikoli niste slišali in jih je moč za majhen denar kupiti v trgovskih centrih. Takšne klime sicer lahko solidno hladijo prostor, ga pa ne ogrevajo in so po navadi bolj kratkega veka. So hrupne in precej potratne. Ob večji okvari (kompresor ali elektronika) se jih ne splača popravljati. Nakup takšnega tipa klim odsvetujemo.

 

 

Srednje-kakovostne klimatske naprave so naprave bolj znanih proizvajalcev, ki so na trgu že nekaj let. Po navadi jih uvaža uvoznik, ki poskrbi tudi za razmeroma poceni nadomestne dele. Dobro hladijo in precej dobro grejejo, ko je zunaj do 0 stopinj Celzija. Niso pretirano hrupne.

 

 

Visoko-kakovostne klimatske naprave vam bodo služile vrsto let in vam bodo v vsem tem obdobju povrnile razliko v ceni med srednjo in visoko kvaliteto. Njihovo delovanje je zelo tiho. Z njimi se lahko tudi grejemo. So zelo varčne, saj za delovanje porabijo zelo malo električne energije. So tudi ekološke, saj imajo vse vgrajen ekološki plin R 410a in R407c. Zelo redko se pokvarijo.

 

 

Kakšno klimo kupiti?

 

 

Odločitev o klimatski napravi je najbolje prepustiti našim strokovnjakom, ki vam bodo znali svetovati najprimernejšo klimatsko napravo za vaš dom.

 

 

Da pa ne boste čisto nepoučeni, vam podajamo nekaj nasvetov:

  • Če kupujete klimo tudi za gretje, morate vzeti okoli 30 odstotkov močnejšo napravo.
  • Vzemite takšno, ki deluje tudi pri 15 stopinjah Celzija pod ničlo.

 

 

Pri izbiri klimatske naprave je treba upoštevati obliko in velikost prostora ter število in velikost oken. Ena klimatska naprava namreč ne bo zmogla ohladiti celega stanovanja, če je to pregrajeno s stenami. Za višje ležeče prostore z velikimi okni boste potrebovali močnejšo klimatsko napravo kot za nizko ležeče z majhnimi okni. Za prostor, v katerem je veliko naprav, ki oddajajotoploto, boste morali kupiti močnejšo klimatsko napravo kot denimo za spalnico.